Gegenwind im Reichswald

Kaarten

 

Ketelwald

Het Ketelwald bestaat uit het Duitse Reichswald en de hier aangegeven Nederlandse bosgebieden, met in het midden de St Jansberg als verbindende schakel.

Weergave van de locaties waar windturbines worden voorgesteld:

  1. In de meest recente versie het Regionalplan Düsseldorf staan nu nog de twee gebieden bij Nierswalde en bij Reichswalde (oranje). De groene gebieden werden ook voorgesteld in de eerste en tweede versie van het nieuwe RPD maar zijn in de derde versie verwijderd. 
  2. Langs de kartenspielerweg (de twee groene, meest westelijke locaties) is tevens het door de gemeente Kranenburg gewenste concentratiezone.
  3. Op diezelfde locatie heeft de Wiesbadense onderneming ABO Wind een bouwaanvraag voor twaalf turbines ingediend. Deze aanvraag is afgewezen door Kreis Kleve en de onderneming probeert nu deze afwijzing voor de rechter aan te vechten.
  4. Tenslotte is er nog een voorstel van de gemeente Kleve voor windturbines in het noordelijke gedeelte van het Reichswald: P1 en P2 (grijs) en P3 (oranje).

 

Kartenspielerweg, Kranenburg

Ontwerp van ABO Wind voor windpark in Kranenburg langs de Kartenspielerweg.

 

Geluidsbelasting 

Bron: ABO Wind/ IEL 

Tot diep in het Reichswald zal het geluid van de draaiende turbines langs de Kartenspielerweg doordringen. 
 

  

Tweede ontwerp van het Regionalplan Düsseldorf 

In het tweede ontwerp (versie juni 2016) werd in het Reichswald nog ongeveer 560 ha aangewezen als voorkeursgebied voor windenergie. Dat was meer dan 10% van ons bos. Gelukkig zijn in de derde versie de vlakken langs de Kartenspielerweg en de B504 (groene pijnel) uit het voorstel verwijderd. Nog wel in het voorstel staan de twee zones aan de randen, langs de Dr. Engelsstraße en bij Nierswalde (gele pijlen). 

 

Bosgebieden in Noordrijn-Westfalen

Het Reichswald is een van de weinige en het grootste aaneengesloten bosgebied in het noordwesten van NRW.